Totaaloplossing voor de BGE en de vijfjaarlijkse monitoring

De Omgevingswet beoogt onbeheerste toename van geluidbelastingen op geluidgevoelige gebouwen te voorkomen en bestaande hoge geluidbelastingen te verlagen. Dit is een belangrijk verschil met de Wet geluidhinder, die geen bescherming bood tegen geleidelijke, autonome groei van geluid door verkeersgroei. Het instrument dat de Omgevingswet hiervoor aan gemeenten biedt is de Basisgeluidemissie (BGE). 

In het kort betekent dit dat gemeenten voor al hun wegen en lokale spoorwegen vastleggen hoeveel geluid deze op dit moment produceren (de Basisgeluidemissie) en iedere vijf jaar monitoren of dit niet te veel is toegenomen. Als bij de monitoring blijkt dat de vastgestelde BGE met 1,5 dB of meer wordt overschreden, dan is de gemeente verplicht geluidbeperkende maatregelen af te wegen om de geluidbelasting te verminderen.

Het verzamelen en controleren van alle benodigde gegevens kost tijd en vergt een investering. Het is verstandig om daar op tijd mee te beginnen en de gegevens ook zo te verzamelen dat ze gemakkelijk actueel gehouden kunnen worden ten behoeve van de vijfjaarlijkse monitoring en toekomstige ruimtelijke plannen.

Heeft u hulp nodig bij het samenstellen van de BGE voor uw gemeente? Dan bent u bij Royal HaskoningDHV aan het juiste adres. Wij bieden namelijk een totaaloplossing bij het voldoen aan deze nieuwe wettelijke verplichting. Van het verzamelen van de data tot het indienen van de gegevens bij de Centrale Voorziening Geluidgegevens kunnen wij u volledig ontzorgen. Ons datamodel is gevalideerd bij het RIVM en ook al in de praktijk gebracht: voor de gemeente Goes hebben wij inmiddels een BGE in concept opgeleverd.

Neem voor een vrijblijvend gesprek contact op met één van onze adviseurs.

Andries van der Veen

M: 06 29 09 83 26

E: andries.van.der.veen@rhdhv.com

Simon Bos

M: 06 46 36 72 56

E: simon.bos@rhdhv.com